Liofilizowane produkty cieszą się na całym świecie coraz większą popularnością. Zainteresowanie nimi widoczne jest również bardzo wyraźnie w polskich kuchnia, co przejawia się wieloma, często niezwykle ciekawymi pomysłami na wykorzystanie tak przygotowanych owoców. W jaki zatem sposób można wykorzystać liofilizowane owoce w kuchni?
Liofilizacja — na czym polega?
Zanim jednak przejdziemy do pomysłów na liofilizowane owoce, warto najpierw dowiedzieć się, czym dokładnie jest proces liofilizacji i jakie ma zalety. A jest to nic innego jak usuwanie wody z danego produktu przy jego jednoczesnym bardzo szybkim zamrażaniu.
Zaletą stosowania liofilizacji jest zachowanie przez produkt, który został podany temu procesowi, jego naturalnego i całkowicie oryginalnego smaku. Dodatkowo produkt ten posiada wszystkie zawarte w nim od początku witaminy i wartości mineralne. Nic zatem dziwnego, że liofilizacji najczęściej poddawane są właśnie owoce.
Jak można wykorzystać liofilizowane owoce w kuchni?
Owocem, który jest jednym z najchętniej poddawanych liofilizacji, jest jagoda. Jagoda liofilizowana to przede wszystkim ogromna ilość przeciwutleniaczy, witamin i licznych minerałów, takich jak cynk, selen, czy też miedź. Z tego powodu liofilizowana jagoda jest bardzo chętnie i bardzo często wykorzystywana jako dodatek do różnego rodzaju zdrowych deserów, koktajli, czy też nawet owocowych galaretek.
Znacznie bardziej zaawansowane zastosowanie miewa jednak liofilizowany truskawka. Może ona być z powodzeniem używana do licznych wypieków. Nie tylko ciast, lecz również babeczek, a nawet prawdziwych tortów. Wszystko dzięki temu, że truskawka liofilizowana zachowuje wszystkie bez wyjątku cechy świeżej, zerwanej prosto z krzaka truskawki.
Na koniec warto zwrócić uwagę na nieco bardziej egzotyczny owoc, który nie występuje naturalnie w Polsce, czyli na banana. W jaki sposób liofilizowany banan może być użyty w kuchni? Dzięki temu, że banany są bardzo bogate w potas i inne bardzo ważne substancje, rewelacyjnie sprawdzają się jako pierwszy posiłek. Z tego właśnie powodu banan liofilizowany jest często podstawowym składnikiem śniadania w postaci owocowego musli.